Formula G 2007 Özel


Uzun zamandır merakla beklediğimiz açıklama sonunda TÜBİTAK tarafından yapıldı.

Açıklama şu şekilde;



Büyük Yarış Start Alıyor !


Hepimize uzun gelen bir bekleyişin ardından ilk somut adımları atmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Artık geleneksel hale getirdiğimiz TÜBİTAK Formula G Güneş Arabaları Yarışı'nın yanısıra, bu yıl Hidromobil 07 Hidrojen Arabaları Yarışı'yla, ülkemizin temiz enerjiler teknolojisinde hamle yapmasına kendi katkılarını sunacak olan mühendis adaylarımıza, mühendislerimize ve kendilerine önderlik eden hocalarına “Hoşgeldiniz” diyeceğiz.
Bu yılki yarışımızın özel bir anlamı var. Gençlerimizin yaratıcı tasarım ve yoğun emekle ortaya koyacakları araçları, ilk kez başkentimizde yarışacak. TÜBİTAK bu yılki yoğun katılımın ortaya çıkardığı büyük mali yüke karşın, her zaman olduğu gibi gençlerimizin çabalarına destek veriyor. Tabii bu destek karşılıksız değil. Biz bu araçlarla azimlerini, çalışkanlıklarını, yaratıcılıklarını ortaya koymuş olan gençlerimizin, önümüzdeki yıllarda bu araçların yaygın kullanımını sağlayacak örneklerini de ortaya koymalarını istiyoruz. 10 yıl içinde de güneş enerjisi teknolojisinin en gerekli bileşeni olan göze ve panellerin; hidrojen enerjisi için de aynı yaşamsal yere sahip yakıt pillerinin ülkemizde üretimini sağlamalarını bekliyoruz. Bu amacı gerçekleştirmek için yola çıkmış olan gençlerimiz TÜBİTAK'ın desteğine her zaman güveneceklerdir.

Tüm Takımların Dikkatine!

Daha önceki sınavlarımızdan başarıyla çıkmış olan gençlerimizin hatırlayacağı uyarı başlığını nihayet yukarıda gördünüz. Bu yıl her zamankinden daha büyük bir coşkuyla kutlayacağımız teknolojik atılım yarışımızda kaçınılmaz belirsizlikleri aşarak hedefi artık nişangahımızda görebildiğimiz aydınlık düzlüğe geldik. Tasarımlarını olgunlaştırıp üretim aşamasına yaklaşmış olan gençlerimizin haklı sorularına aşağıdaki açıklamalarla yanıt verebildiğimizi umuyoruz. Tabii ki bu yanıtlar genç mühendis adaylarımızın işlerini kolaylaştırmak amacı taşımıyor. Gençlerimiz TÜBİTAK'ın kendilerini zorlamasına alıştılar. Yine de belirtelim: Her sınavın ardından daha da zorluları sırada bekliyor.

Katılacak Takımlar: 2005 yılında yapılan ilk yarışa 16, 2006 yılındakine 34 takım katılmışken, katılım için son başvuru tarihi olan 31 Aralık 2006 itibariyle TÜBİTAK FormulaG Güneş Arabaları yarışı için 38 üniversiteyi temsil eden 50 takım, 56 araçla bu yılki yarışa katılmak üzere kayıt yaptırmış bulunuyor. Bunların yaklaşık yarısı ilk kez katılan üniversiteleri temsil ederken, bir bölümü de geçtiğimiz yıllarda katılan üniversitelerin yeni kurulmuş ekipleri. (Ek: TUBITAK FormulaG 2007 Ekipleri)
Bu yıl ilk kez düzenlenecek olan TÜBİTAK Hidromobil07 Hidrojen Arabaları Yarışı içinse, 30 üniversiteyi temsil eden 38 takım başvurdu. (Ek: TÜBİTAK Hidromobil07 ekipleri).

Farkındalık Eğitimi: Hidrojen Arabaları Yarışı'na katılacak ekip temsilcileri için TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü'nden ve Bilkent Üniversitesi'nden davet edilen uzmanlar, 20 Ocak 2007 tarihinde TÜBİTAK Başkanlık binasında hidrojen enerjisi, yakıt pilleri ve üretim güvenliği konusunda bir farkındalık eğitimi düzenlediler. Denetleme Kurulu'nun daha önceki toplantısında zorunlu kılmış olduğu eğitime, 30 üniversiteden temsilciler katıldı. Final sınavlarıyla çakıştığı için katılamayan takımların temsilcileri içinse, daha sonra belirlenecek bir tarihte TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü'nde aynı eğitimin verilmesi kararlaştırıldı.

Yarış Yeri: Daha önceki Denetim Kurulu toplantılarında Güneş ve Hidrojen Arabaları Yarışlarının tek bir etkinlik çerçevesinde aynı günde ve İstanbul yerine Ankara ya da İzmir'de yapılması kararlaştırılmıştı. İzmir pistinin hazır altyapısına karşın kentten uzaklığı, bu durumun da hem protokol katılımını hem de medyadaki görünürlüğü olumsuz etkilemesi nedeniyle Yarışın Ankara'da yapılması kararlaştırılmış bulunuyor.

Yarış Pisti: Ankara'da merkezi bir konuma sahip olan ve Kültür Bakanlığı'na bağlı Atatürk Kültür Merkezi kompleksi içinde yer alan “eski hipodromun” etkinliğimiz için avantajlı bir seçim olacağı yolunda daha önce dile getirdiğimiz görüşümüz, alanda değişik tarihlerde yaptığımız incelemeler sonucu daha da pekişti. Alanın en büyük avantajı, merkezi konumu. Kentin göbeğinde, metro istasyonunun hemen yanında olması. Bu kolay ulaşılabilirliğin, seyirci potansiyelini yükseltmesinin yanı sıra, etkinliğimiz için öteden beri arzuladığımız en üst düzeyde devlet ve hükümet protokolünün yarışları izlemesini sağlayacağı ve bu durumun da medya ilgisini olağanüstü artıracağı açık.
Alan, çok geniş ve yaklaşık 900 m uzunluğunda, asfalt kaplı bir tören geçidi alanı ve yan yollarından oluşuyor. Yan yolların bir bölümü, yarışa renk ve heyecan getirilmesi ve sürücü becerilerinin sınanması için gerekli. Alanda yaklaşık 2500 oturma kapasiteli bir kapalı tribün, hemen yanında birkaç yüz kapasiteli bir şeref tribünü, asfalt pistin karşı tarafında da iki blok halinde toplam 5000 oturma kapasiteli bir açık tribün bulunuyor. Asfalt pistin bir ucunda, araçların park edileceği ve takımların hazırlıklarını sürdüreceği bir “paddock alanı” olmaya uygun geniş bir beton açıklık var. Bu açıklıktan, iki açık tribün blokunun arasına çıkan 89 metre genişliğinde hasarlı asfalt kaplı bir yol bulunuyor. Bu yol da yarış güzergahına dahil edildiğinde, araç pilotlarını hem dar ve virajlı bir bölümde sınayacak hem de araçların maksimum hız kullanıp birbirlerini güvenle geçebilecekleri toplam 2,6 km uzunluğunda bir güzergah oluşuyor. Asfalt pist dışında kullanacağımız yan yolun imarı için Ankara Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Müdür Yardımcısı Erol Kaya ile görüşüldü ve mayıs ayında yeni asfalt dökümü konusunda söz alındı.

DİKKAT: Yarış alanı profesyonel bir yarış pisti olmadığı için elektrik altyapısı zayıftır. Her ne kadar organizasyon komitesi bir çözüm üretmeye çalışacaksa da, ekiplerin kaynak, kesim vb işlerinde kullanmak üzere yanlarında birer portatif jeneratör getirmeleri tavsiye edilir.

Yarış Tarihi: Alan geleneksel olarak 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda askeri geçit töreni için kullanılmakta. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, alanın 2 Ağustos tarihinden itibaren tümüyle Silahlı Kuvvetlere tahsis edildiğini belirttiler. Bu nedenle, bir güvenlik payı da koyarak yarış tarihini 15 22 Temmuz olarak belirledik. Her iki yarış da 22 Temmuz günü yapılacak. Daha önceki günlerdeyse, kayıt, kontroller, güneş ve hidrojen arabaları için ayrı ayrı sıralama turları, yarı final yarışları, antrenman, bakım ve şarj yapılacak.

Yarış Programı: Henüz kesinleştirilmiş olmamakla birlikte yarış programımız aşağıdaki gibidir:

• 15 Temmuz Pazar: Kayıt ve araçların teknik kontrolü (15 Temmuz Pazar günü saat 12:00'ye kadar kaydını yaptırmamış araçlar yarışa alınmayacaktır).
• 16 Temmuz Pazartesi: Güneş arabaları sıralama turları .
• 17 Temmuz Salı: Hidrojen arabaları sıralama turları.
• 18 Temmuz Çarşamba: Formula G ekipleri 1. Grup yarı final yarışması.
• 19 Temmuz Perşembe: Formula G ekipleri 2. Grup yarı final yarışması.
• 20 Temmuz Cuma: Hidrojen arabaları yarı final yarışması.
• 21 Temmuz Cumartesi: Formula G ve Hidromobil Başkent Kupası Yarışı (Finale kalamayan ekipler katılacak).
• 22 Temmuz Pazar: TÜRKİYE KUPASI YARIŞLARI
— 11:00 Açılış Töreni (Formula G ve Hidromobil yarışına katılan tüm takımlar, finalistler dışındakiler dahil, okul sancağı, kulüp flaması ve araçlarıyla katılacaklardır).
— 12:00 – 14:00 Formula G Final
— 15:00 – 17:30 Hidromobil Final
— 18:00 – Formula G ve Hidromobil Ödül Töreni ve kapanış.

Yarış Organizasyonu: Güneş ve hidrojen arabaları yarışları da birer otomobil yarışı olduklarından ve yerleşik bir organizasyon ve kontrol altyapısı gerektirdiğinden, organizasyonun Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu'na (TOSFED) bağlı kulüpler tarafından üstlenilmesi gerekiyor. Bu nedenle etkinliğimizin organizasyonu Ankara Otomobil Kulübü (ANOK) tarafından yürütülecektir.

TÜBİTAK Desteği: TÜBİTAK, Formula G ve Hidromobil yarışlarına yeni katılan üniversite ekiplerine 10.000 YTL maddi destek sağlayacaktır.

Destek Koşulu: TÜBİTAK desteğine hak kazanmak için takımlar basılı başvuru dosyalarını 15 Mart Perşembe günü saat 17:00'ye kadar TÜBİTAK'a elden ya da postayla 10 nüsha halinde teslim etmiş olacaklardır. Takımlar ayrıca dosyalarını elektronik ortamda rasit.gurdilek@tubitak.gov.tr adresine göndereceklerdir. Dosyalarını bu tarihe kadar teslim etmeyen ekipler yarışa katılamayacaklardır. Yarışa geçmiş yıllarda katıldıkları araçlarla katılacak ekipler, aynı araç için, üzerinde değişiklik yapılmamış olsa dahi yeniden dosya göndereceklerdir. Yarışa birden fazla araçla katılacak ekipler, her araç için ayrı dosya göndereceklerdir.
Desteğe hak kazanmak için takımlar, ürettikleri aracın yarışa katılabileceği konusunda TÜBİTAK'ı teknik hazırlık ve mali yeterlilik bakımından ikna etmek zorundadırlar. Bunun için dosyalarda
Takımların sorumlu akademik danışmanları ve öteki akademik danışmanlarının, takım yönetici ve üyelerinin listesi ve iletişim adresleri
Araçların genel tasarımı, şasi, gövde, güneş paneli, elektrik donanımı, tahrik bataryası, hidrojen yakıt pili, hidrojen depolama birimi, supercharger, ilk koşullandırma bataryaları, güvenlik donanımlarını (kokpit, rollbar, rollcage, emniyet kemerleri, acil tahliye düzenekleri vb.) gösteren ayrıntılı çizimler ve önemli bileşenler (güneş gözeleri, akü, hidrojen yakıt pili ve depolama ünitesi, supercharger vb.) hakkında ayrıntılı bilgi ve dokümantasyon
Araçların maliyet dökümleri, takımların öz kaynakları ve sponsor destekleri, üretim takvimleri
Bir asıl ve iki yedek pilotun isimleri bulunacaktır.
TÜBİTAK Formula G ve TÜBİTAK Hidromobil 07 Denetleme Kurulu, takımların başvurularını inceleyecek ve dosyaları yeterli görülen ekiplere sağlanacak destek 1 Nisan'a kadar ulaştırılmış olacaktır.
Takımlar, aşağıda örneği verilen Taahhütnameyi Takım liderine, Sorumlu Akademik Danışmana ve araç sürücülerinin her birine imzalatarak gönderecekleri dosyaya ekleyeceklerdir. Bu Taahhüdü yapmayan ekiplere mali destek yapılmayacağı gibi yarışa da alınmayacaklardır.

Sigorta Zorunluluğu: Takımlar, yarışa katılabilmek için her üç pilota da hayat sigortası, ayrıca üçüncü şahıslara verilebilecek zararlar için ferdi mesuliyet sigortası yaptırmış olacaklardır. Geçen yıl İzmir Otomobil Kulübü, adı geçen sigortaları bağıntılı bulunduğu bir şirkete yaptırıyordu. İsteyen katılımcılar, Ankara Otomobil Kulübü'ne başvurarak aynı kolaylığın sağlanıp sağlanamayacağını öğrenebilirler.

Lisans: Takımlar, araçlarını kullanacak asıl ve yedek pilotlar için yarışmacı lisansı çıkarmak zorundadırlar. TOSFED'in önemle üzerinde durduğu bu zorunlulukla ilgili olarak daha önceki yarışlarda yaşanan sorunların tekrarlanmaması için takımların şimdiden TOSFED ya da ANOK ile temasa geçerek ilgili prosedürleri öğrenmeleri gerekmektedir.

Sponsorluk: Takımlar araçlarının üzerinde ve yarış pistinin TÜBİTAK ve ANOK tarafından uygun görülecek yerlerinde sponsorlarının logo ve standlarını sergileyebilirler. Araç ve pistte sergilenecek logo ve afişler, içki ve sigara ya da benzer zararlı alışkanlıkları özendirici, politik içerikli ya da alışılmış norm ve etik kurallarına aykırı olmayacaktır. Araç üzerine yerleştirilecek sponsor logoları, TÜBİTAK ile Bilim ve Teknik logolarından daha büyük olmayacaktır. Araçlarda TOSFED'in logosunun bulunması da zorunludur.

Sportmenlik ve Disiplin: TÜBİTAK Formula G ve TÜBİTAK Hidromobil07'ye katılacak ekiplerin, bu yarışların Türkiye çapında bir teknolojik mobilizasyon yarışı olduğunu, amaçları arasında kardeşçe rekabet, paylaşım ve işbirliği ruhunu geliştirmek, temiz enerji teknolojileri alanında ülkemize bir atılım yaptırmak amacıyla elbirliğiyle çalışmayı teşvik etmenin bulunduğunu her zaman göz önünde bulundurmaları beklenmektedir. Bu kapsamdan olarak hazırlık çalışmalarında, yarışma sırasında ve sonrasında tüm takım üyelerinin ve danışmanların bu amaçları pekiştirecek yönde davranacaklarına inanıyoruz. Takımların gerek TÜBİTAK ve organizasyon yetkilileriyle, gerekse TOSFED ve ANOK görevlileri ve hakemlerle olan iletişimini yalnızca takım baş sorumlusu ve sorumlu akademik danışman yürütecektir. Organizasyon ve yarış görevlileri tarafından yapılacak çağrılara yalnızca bu iki kişi gelecektir. Katılan takımlar yarışla ilgili talep ya da şikayetlerini yalnızca TÜBİTAK yetkilisine bildirecek, TOSFED ve ANOK yetkilileri, hakem ve gözetmenlerle hiçbir şekilde tartışma ya da polemiğe girmeyeceklerdir. Yarış öncesi ve sonrasında takımların Web sitelerine konacak mesajların da bu etkinliğin ilkelerine uygun olmasını ve takımlar arasında kardeşlik ve işbirliğinin güçlendirilmesine katkı yapmasını gözetmek, takım kaptanlarının ve akademik danışmanlarının sorumluluğundadır. Bu yetkililer dışında hiçbir takım üyesi TÜBİTAK, TOSFED ya da ANOK'a mesaj göndermeyecektir.

Kurallar: Takımlar, araçlarının tasarımı, ölçüleri, güç çıktıları ve yarışında daha önce Denetleme Kurulu tarafından açıklanmış özel kurallar ve bunların kapsamı dışındakiler için FIA'nın Alternatif Enerjili Araçlar İçin Teknik Kurallar kitabında ilgili kategoriler için verilen kurallar geçerli olacaktır. Bu özel ve genel kuralları www.biltek.tubitak.gov.tr adresinde bulabilirsiniz.
Bu arada kuralların esası ve detaylarında bazı değişiklikler öneren mesajlar Denetleme Kurulu'nun 19 Şubat tarihinde yaptığı toplantıda görüşülüp karara bağlanmıştır. Bunlarla ilgili olarak,

a) TÜBİTAK Formula G:
Araçların ölçülerinin kuşbakışı 5m x 1,8m sınırını aşmaması kaydıyla güneş panelinin güç çıktısının sınırsız olması hükmü aynen korunmuştur. Önceki yıllardaki 800 Watt sınırını korumak isteyen takımlar arasında ayrı bir kategori yarışı yapılması yolundaki öneri reddedilmiştir.
Tahrik bataryası gücünün 1 kwh olarak sınırlandırılması yolunda getirilen değişiklik korunmuştur.
Yarış 30 tur üzerinden yapılacak ve 2 saat sonunda tamamlanmış olacaktır.

b) TÜBİTAK Hidromobil07:
Araçlarda sürücü hariç 150 kg alt, 300 kg üst ağırlık limitleri korunmuştur.
Bir devlet kurumu olmasının zorunlu kıldığı hukuki ve bürokratik prosedürler ve az sayıda ticari yakıt pili firmasının ürünlerini özellikle araştırma kurullarına pazarlama konusundaki isteksizlikleri nedeniyle TÜBİTAK yakıt pillerini topluca alıp takımlara dağıtmayacaktır. Takımlar firmalarla ilişkilerini kendileri yürütecektir.
Bazı takımların broşürlerini gönderdikleri Ovonic ve Ergenics firmaları, katı metal hidrür depolama üniteleri temini için uygundur.
Bazı takımların yakıt olarak sodyumborhidrür çözeltisi kullanabilme istekleri olumlu bulunmuştur.
Yarışacak araçlarda kullanılabilecek supercharger aygıtları için güç sınırlandırması yoktur.
Araçlarda metal hidrit deposunun kapasitesi ve adedi için belli bir limit konmamıştır.
Araç içinde akü bulundurulmayacaktır. Ancak Starttan önce ilk koşullandırma (ısıtma) için araç haricinde akü kullanılabilecek, Start alırken bu aküler kaldırılacaktır. Bu aküler için bir sınır getirilmemiştir.
Takımlar hidrojen gereksinimlerini kendileri temin edeceklerdir. Bunu yaparken, sıralama turları, yarı final ve final için ayrı günlerde yarışacaklarını hesaplamalıdırlar.
20 Ocak 2007 tarihindeki Farkındalık Eğitimi'ne geçerli mazeretleri nedeniyle temsilci gönderememiş ekipler, daha sonra açıklanacak bir tarihte TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Enerji Enstitüsü'nde verilecek yeni bir eğitime katılacaklardır.
Yarış 20 tur üzerinden yapılacak ve 1 saat sonunda tamamlanmış olacaktır. Araçlar birlikte yarışacaklardır.

Denetleme Kurulu ileride de organizasyonun ve güvenliğin gerekli kıldığı yeni kurallar koyabilecektir.

TAAHHÜTNAME

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından, Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED)'nun desteği ile
düzenlenecek 2007 yılı Güneş Arabaları Formula G Yarışına ve Hidromobil07 Hidrojen Arabaları Yarışına ".............." takımının üyesi ve yöneticisi olarak katılmak istiyorum. www.biltek.tubitak.gov.tr adresinde bulunan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Bilim ve Teknik Dergisi Alternatif ve Temiz Enerjili Kara, Deniz ve Hava Araçlarının Tasarımı, Yapımı ve/veya Yarış Etkinliklerine İlişkin Yönerge'yi okudum, anladım ve kabul ettim.
Yarışmaya katılmamız halinde; gerek üçüncü şahıslar yönünden ve gerekse şahsım, servis elemanları ve kullanacağımız araçla ilgili her türlü güvenlik önleminin alınmasından tarafımızın sorumlu olacağını; yarışmadan önce ve yarışma sırasında meydana gelebilecek herhangi bir kaza, zarar veya sakatlıktan ötürü gerek şahsımız ve gerekse de üçüncü kişilere karşı TÜBİTAK ve TOSFED'in maddi ve/veya manevi hiçbir sorumluluk taşımayacağını, TOSFED tarafından yayımlanacak resmi yönetmelik ve eklerine uyacağımı peşinen taahhüt ediyorum.

Takım Yöneticisi
[İsim] [İmza]
Sorumlu Danışman
[İsim] [İmza]

Araç sürücüleri
[İsim] [İmza]



FORMULA G 07 TAKIMLAR VE ARAÇ İSİMLERİ

1 İYTE BİLTETA Team
2 Geleceğin Mühendisliği
3 Erciyes Üniversitesi
4 KTU Mekatronik Kulubü
5 Celal Bayar Üni.
6 Fırat Üniversitesi Mühendislik
7 YTÜ GESK
8 Marmara Üniversitesi NEBULA
9 KSÜ FG Ekibi
10 Boğaziçi Üniv.(BUGEAT)
11 Bahçeşehir Üniversitesi
12 Marmara Üni. SOLAMAR
13 Kırıkkale Üni. K.Ü.G.A.T
14 Ankara Üni. Hitit Güneşi
15 Kocaeli Üni. Türk Mekatronik
16 Muğla Üniversitesi(MUTEK)
17 SAKARYA Üniversitesi
18 S.Demirel Üniversitesi
19 GYTESolar Car Team
20 GYTEGebze Güneşi
21 Ege Üniv.Astrofizik
22 Fırat Üniv. Teknik Eğitim
23 ATILIMSOLLAR
24 Dumlupınar Üniversitesi
25 MKÜ Mühendislik Fakültesi
26 ODTÜ Robot Topluluğu
27 Zonguldak Karaelmas Üniv.
28 Anadolu Üniversitesi
29 Dicle Üniversitesi
30 Gazi Üniversitesi
31 Ege ÜniversitesiTET
32 Mersin ÜniversitesiANKA
33 Selçuk ÜniversitesiSÜGA
34 ODTÜ (Soular Car)
35 Eskişehir Osmangazi Üni.
36 Marmara Üniv.Çizgi Ötesi
37 Sabancı Üniv. SuSolar
38 Akdeniz Üniversitesi
39 Hacettepe Üniversitesi
40 Uludağ Üniversitesi
41 Dokuz Eylül Üniv.Solaris II
42 Dokuz Eylül Üniv.Solaris III
43 Sakarya Üniv. SAİTEM
44 Yıldız Teknik Üniversitesi
45 ODTÜ Kıbrıs Güneş Arabası
46 ODTÜYenerji
47 İTÜ Güneş Arabası
48 Selçuk Üniv. İEEE
49 S.Demirel Üniv. 00
50 Gazi ÜniversitesiGazi

38 üniversiteden 50 takım 56 araç ile yarışacak.

HiDROMOBiL07 TAKIM VE ARAÇ İSİMLERİ

1 GYTE H2G
2 H2ACETTEPE H2ACETTEPE
3 SAÜSAİTEM SAHİMO
4 EGETET HidrAEGEAN
5 GAZÜHİDRAT
6 TÜRK MEKATRONİK HGAYRET
7 SELÇUK ÜNİV. HİDROCELLCUK
8 AKDENİZ ÜNİV.
9 ÇUKUROVA ÜNİV.MÜH.MİM. FAKÜLTESİ
10 ULUDAĞ ÜNİV.UMAKIT TİMSAH
11 ZONGULDAK KARAELMAS
12 KARADENİZ TEKNİK ÜNİV. KTÜJEN
13 GAZİANTEP ÜNİV.
14 ODTÜ MLZ. BİL. TOPLULUĞU ApacHY
15 ATATÜRK ÜNİV. TEKNOMAK
16 ERCİYES ÜNİV.TYEKK
17 MUSTAFA KEMAL ÜNİV.MKÜ Tk. AntiocH2
18 SABANCI ÜNİV.HİRDOSU Tk. Hydrive
19 ÇUKUROVA ÜNİV.
20 ODTÜ MAKİNA MÜH. HOTO
21 ODTÜ ALTERNATİF ENERJİ TEK.TOPL. SMARTIS Tk.
22 MARMARA ÜNİV. TARGEK
23 SAKARYA ÜNİV. HİDROCARTAL
24 İYTE BİLTETA Tk.
25 SAKARYA ÜNİV.SAİTEM SAHIMO
26 TOBBETÜ TEKNOLOJİ TOPLULUĞU
27 TMMOB MAKİNA MÜH.ODASI POSEIDON
28 BİLKENT HİDROMOBİLKENT EKİBİ
29 ANKARA ÜNİV.HİROMOBİL Tk.
30 ELEKTRİK MÜH.ODASI EMOGENÇ
31 SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİV.
32 BOĞAZİÇİ ÜNİV. BUHAR
33 YILDIZ TEKNİK ÜNİV.
34 GYTE 2. Takım TEKNOMOBİL
35 ODTÜ YENERJİ Tk. HodtuJEN
36 BAŞKENT ÜNİV.MEKATRONİK TOPL. Beta83
37 İTÜHAE HydroBee (sergilenecek) HydroBee2 (yarışacak)
38 ODTU Robot Topluluğu ODTUTEK 2


Not: 29 Üniversitemizden 38 takım 39 araç ile katılıyor. Araçlardan birisi sergilenmek amacı ile gelecek, yarışacak araç sayısı; 38