iLUMEN EUROPEAN SOLAR CHALLENGE

17 Eylül Cumartesi günü beklediğimiz an geldi. iLumen European Solar Challenge için Circuit Zolder’deki 24 saatlik zorlu mücadeleye LeMans dizilimiyle start verildi.

Güneş enerjili araçlar, zorlu hava koşulları ile 24 saat içinde mümkün olan en uzun mesafeyi kat etmeleri için piste gönderildi.

Başlangıçta iyi bir ivmeyle pistte yolumuzu aldık ve S11 sürüş stratejisiyle kendini pistte başarılı bir şekilde göstermeyi başardı.

Ancak bu yarış sürecinde çok önemli iki sorunumuz vardı.

Birincisi çoğunlukla yağmurlu olan hava koşulları nedeniyle güneş panellerimiz etkin çalışmıyordu ve buna bağlı elektronik bileşenlerimiz istediğimiz performansı göstermekte güçlük çekiyordu.

İkincisi ise havanın yağmurlu olmasından dolayı sürüş güvenliği için kullandığımız lastiklerin performanslarının düşük olmasıydı. Başlangıçta iyi bir ivme göstermiş olsak da hali hazırda düşük performansa sahip lastiklerimiz kat ettiği her mesafede kısıtlı enerjimizi daha da tüketiyordu. Ne yazık ki zaman kaybettik ve yarıştaki iyi konumumuz etkilendi.

Bu koşullara bağlı olarak gelişen durumları hızlı bir şekilde analiz ederek yeni bir strateji oluşturduk. Batarya dolum tekniğimizden sürüş tekniklerimize kadar yeniden oluşturduğumuz stratejiler doğrultusunda pilotlarımızın da güvenliğini sağlayacak şekilde optimum verimde S11 pistte kendini göstermeye başladı.

Pazar günü, sürüş stratejisi departmanı tarafından hesaplanan optimum ortalama enerji tüketimiyle S11 bitiş çizgisini takımın tezahüratları eşliğinde geçti.

Dinamik parkur, en hızlı tur ve 24 saatlik yarışta atılan tur sayısı değerlendirilmesinin oluşan Challanger sıralamısnda birincilik Covestro Photon’un olurken onu Red E ve Covestro Sonnewagen izledi.

Yarışta maalesef istediğimiz sonuçları alamasak da ekibimizin zor zamanlarda bile bir arada olduğunu gösteren başarılı bir etkinlik oldu. Solar Team Solaris ekibi olarak hepimiz 2023’te gerçekleşecek olan ve dünyanın en prestijli solar yarışı olan Bridgestone World Solar Challange’ı dört gözle bekliyoruz.

Kaybedilen her mücadele yeni bir zaferin kıvılcımını ateşler; mücadelemiz Solar Team Solaris ailesi olarak daima zafer için!

 

 

ITALIAN SOLAR CHALLENGE

İtalya’da pistin tozunu attırdık!

Bu yıl ilki düzenlenen Italian Solar Challange, İtalya’nın Imola kentinde bulunan Autodromo Enzo e Dino Ferrari pistinde gerçekleşti.

Tek Türk ekibi olarak katıldığımız ve 8 saat süren bu mücadelede genel klasmanda üçüncü, kendi klasmanımız olan challanger klansmanında ise ikinci olduk.

Zorlu koşullarda bitirdiğimiz iESC sonrasında ISC için 1 hafta kadar kısa bir zamanımız vardı. iESC’de istediğimiz sonucu alamamış olsak bile motivasyonumuzu yitirmeyerek S11 üzerindeki çalışmalarımıza hızlanarak devam ettik.

Hasar gören mekanik ve elektronik bileşenler üzerinde gerekli tespit ve analiz çalışmaları yürüttük ve ISC sürecine hazırlık çalışmalarına devam ettik.

Sabah 9’da yarış başlamadan önce güne erken saatlerde başlayarak son hazırlıklarımızı tamamladık.

Yarışın ilk etabı hızlı bir şekilde başladı ve S11 üzerindeki çalışmalarımız meyvesini vermeye başlamıştı.

Öğlen molasında bataryamızı şarj etmemize izin verilen sürede pitbox arkasında bataryaları şarj etmeye başladık ve ikinci tura kadar olan süreçte ekibimiz inanılmaz bir hızla çalışmasına devam etti.

Saat 19.00’a kadar devam eden yarış bittiğinde nihayet dinlenmeye fırsatımız oldu. İkinci olarak bitirdiğimiz ISC’de ülkemizi tek Türk ekibi olarak temsil etmenin gururu ve mutluluğu içindeyiz.

Bu iki yorucu yarış sürecinde de Solar Team Solaris ailesinin bir parçası olarak yanımızda olan tüm destekçi ve sponsorlarımıza teşekkür ediyoruz.

Gücümüzü güneşten almaya devam ediyoruz!

 

Categories: Blogs