Merhabalar,

Solaris Güneş Arabaları Ekibi’nde, geçtiğimiz ay öne çıkan gelişmeleri sizlerle paylaşmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz.

Bu ayki yazımızda öne çıkan gelişmelerin başlıkları, şu şekildedir:

  • Mekanik alt grup çalışmaları
  • Elektronik alt grup çalışmaları
  • Sponsorluk ve Kurumsal İlişkiler – Medya alt grup çalışmaları

MEKANİK ALT GRUP

AERODİNAMİK EKİBİ

Aerodinamik çalışma ekibi S11 aracının üst gövdesinde bulunan güneş panellerinin güneş ışınlarından daha fazla faydalanabilmesi için düşünülen açma-kapatma sisteminin tasarımını bitirdi ve tasarım CAD programında araca montajlandı. Tasarımın statik ve kinematik analizleri başlandı, analizler bittikten sonra üretime geçilecek.

ÜRETİM EKİBİ

Üretim ekibi tarafından envanter sayımı yapıldı. S11 aracımızın far koruması için solid polikarbon kesimi yapıldı ve sika yapıştırıcısı ile yapıştırılıp montajı yapıldı. S11 aracımızın batarya kutusu için pleksi; alüminyum fren plakası için kompozit levha kesimi yapıldı.

ASKI-YÖNLENDİRME-SÜSPANSİYON EKİBİ

Askı-Yönlendirme-Süspansiyon ekibi çalışmalarına iki koldan devam ediyor. İlk grup porya tasarımı ve analizleri üzerinde çalışmalarına devam ederken diğer grup yaklaşan pilot eğitimleri için S10 aracının eksikliklerini tamamlamak üzere çalışmalara başladı.

FREN EKİBİ

Fren ekibi S11 aracımızın arka fren adaptör çalışmalarını bitirdi ve üretim sürecini bekliyor. Diğer taraftan da AR-GE ekibimiz, S12’nin fren sistemi üzerine çalışmalar yapıyor. Fren ekibimiz şu anda S10’un fren sistemini detaylı olarak analiz etmekle beraber aracın frenlerini pilot eğitimlerine kadar hazırlamak için çalışmalara başladı.



ELEKTRONİK ALT GRUP

MPPT EKİBİ

Üniversite sanayi iş birliği kapsamında yürütülen Smart Solar için olan MPPT tasarımı tamamlandı. Düşük güçlerde ve %90+ verimle çalışan kartımızın tasarımı MPPT ekibimiz tarafından oluşturuldu. MPPT ekibimiz son aracımız olan S11’de de kullandığımız MPPT Ver 4.0 üzerine çalışmalarıyla devam ediyor.

TELEMETRİ EKİBİ

Araçtan gelen verilerin izlenmesinde ve stratejide kullanılan arayüz tasarımımızı yeniliyoruz. Yeni arayüz tasarımımız hızla ilerlerken telemetri ekibimiz bir yandan CAN-Bus üzerine olan çalışmalarına devam ediyor.

BMS – ANA MODÜL EKİBİ

Geçtiğimiz ay tamamlanan BMS Ver3.0 tasarımımız basıma gönderildi. Kartımızın basımı tamamlanırken BMS ekibimiz çalışmalarına yazılım üzerine devam etmekte. BMS ekibimiz yazılım çalışmalarının yanı sıra araçlarımızda kullandığımız Ana Modül kartımızın optimizasyonu üzerine de çalışmalarına devam ediyor.

MOTOR – MOTOR SÜRÜCÜ EKİBİ

Motor sürücü ekibimiz bu sene yeni motor sürücüsünü tasarlıyor. Şematik çizimleri tamamlanan tasarımımızın layout çizimleri hızla ilerlemekte. Motor sürücü ekibimiz bir yandan da yeni tasarımın yazılımında önemli gelişmelerle ilerlemeye devam ediyor.



SPONSORLUK VE KURUMSAL İLİŞKİLER – MEDYA ALT GRUP

7-9 Nisan tarihlerinde gerçekleşen SolarEx İstanbul fuarında S10 aracımızla birlikte biz de vardık.

Fuar boyunca yoğun ilgi gören standımızda ekibimiz, %90 oranında yerliliğe sahip olan aracımız ve aracımızın mekanik ve elektronik bileşenleri hakkında ziyaretçilere bilgi verdik.

Özellikle fuara katılan genç arkadaşlarımızın, firma yetkililerinin ve ziyaretçilerin ekibimize olan ilgileri katılımımız boyunca bizleri gururlandırdı. Genç nesillere güneş teknolojilerinin geleceği hakkında ışık tutabilmenin ve bu alanda ilgilerini arttırabilmenin mutluluğu içerisindeyiz.

Bizler de piyasadaki önemli insanlarla iletişim kurarak; bilgilerini, deneyimlerini ve fikirlerini dikkatle dinledik.

Fuar boyunca gerçekleşen etkinlere katılarak ve teknoloji firmalarıyla iletişim kurarak güneş enerjisi teknolojilerin seyrini gözlemleyebilme fırsatımız oldu. Güneş enerjisi teknolojilerinin yakın zamanda daha da yaygınlaşacağını umut ediyoruz.

Geleceğin, gücünü güneşten alacağına inanıyoruz.

Gücümüzü güneşten alıyoruz.



Categories: Blogs