Medyada Solaris
Yarışmalardan etkinliklere kadar bir çok arşive buradan ulaşabilirsiniz...Daha fazla..
Türkiye'nin İlk Güneş Enerjili Aracını Üreten Ekibi
Tübitak Alternatif Enerjili Araç
Yarışları , Kocaeli - İzmit Körfez Yarış Pisti, Ağustos 2014
Ekibimiz 2005'ten bu yana bu alan çeşitli başarılar elde etmiş ve ülkemizi yurtdışında başarıyla temsil etmiş ve hala aktif olarak temsil etmektedir. Yunanistan'da düzenlenen Sun Life Tasarım Yarışması'nda tasarım ödülü alarak Türkiye'nin yurtdışında ödül alan ilk Türk ekibi unvanına sahip olmuştur. Avusturya Klagenfurt'da düzenlenen "Elektrikli Araçlar Sergisi"nde tek güneş enerjili araç ekibi olarak ilgiyi üzerinde toplamıştır. Ayrıca, ülkemizde her yıl düzenlenen Formula G yarışlarında da çeşitli kategorilerde dereceleri vardır.
Son yıllardaki başarılar Solaris'i uluslararası bir ekip
statüsüne taşıdı. 2013'te Dünya Güneş Arabaları Yarışı'nda kendi tasarım ve üretimimiz olan motorumuzla dünyadaki diğer güneş enerjili araçlarla yarıştık. Panel ve piller hariç tamamen kendi tasarımımız ve üretimimiz olan araçla birlikte 3 bin kilometreyi tamamladık. 2013 ve 2014'te Fas Güneş Enerjili Araç Yarışı'na katılarak ilk senemizde ikinci ve ikinci senemizde 10 yabancı takım arasından birinci olarak Türkiye'nin ilk defa uluslarası arenada başarı kazanan ilk Türk ekibi ünvanını da almış olduk. Türkiye'de düzenlenen 2013 Formula G yarışında üçüncü ve 2014'te yine Tübitak tarafından düzenlenen Elektrikli Araçlar kategorisinde üçüncü olarak Türkiye'nin en verimli üçüncü aracını tasarlayıp üreten bir ekip ünvanını almış olduk.
2014 yılı için son yarış olan Avrupa Güneş Arabaları Yarışı
(European Solar Challenge - ESC ) 'na katılarak 5. olduk ve
yarış özel ödülü "Yarış Ruhu" nu alan takımımız 2 ayda 3
farklı kıtada 3 farklı araçla tam 3 büyük ödülün sahibi olmuş
oldu.
Fas Güneş Enerjili Araç Yarışı - Yarışın birincisi S7 aracımız bitiş çizgisinde, Eylül 2014
Şu anda toplam 4 tane aracımız mevcut. Amacımız önceki araçlardan daha verimli hale ve günümüz koşullarına uygun bir forma getirmek. Toplumun dikkatini çeken ilk şey araçlarımızın hepsinin büyük olması. Bunun altında yatan nedenlerden biri de güneş enerjisinin çok az bir kısmını kullanabiliyor olmamız. Kullanamadığımız diğer büyük kısmı ise geri yansıyarak, ısı olarak ve diğer sebeplerden dolayı kayboluyor.
Bir aracımızın maliyeti yaklaşık olarak toplamda 200 bin TL. Tabi bir de buna emeklerimizi katınca araç paha biçilemez oluyor. Biz bu maliyeti sponsorlarımızdan karşılamaya çalışıyoruz. Aracımızın birçok parçasını bizzat kendimiz tasarlayıp, üretiyoruz. Yine de bu işi en az maliyetle yapmak büyük başarı. Bizim de amacımız bu.
Dünya'da bu projelerle genelde üniversite bölümlerindeki mühendislik öğrencileri ilgileniyor. Dolayısıyla etkinlikler bilgi paylaşımı avantajı sağlıyor. Genelde Avustralya, Amerika, Güney Afrika'da yarışlar düzenleniyor. Türkiye'de de 2005 yılından bu yana her yıl düzenli olarak TÜBİTAK "Formula G" kapsamında yarışlar düzenlenmekte. Şu anda dünyanın en prestijli güneş arabaları yarışı WSC (World Solar Challange). 2013 yılında bu yarışa katılarak 3 bin kilometrelik menzili tamamlayarak yarışı başarıyla bitirmiş olduk.
Dünya Güneş Enerjili Araç Yarışı, 3
bin kilometrenin sonu Adalaide/Avustralya
Ekim 2013
Peki ne zaman yan komşumuzun ya da bizim böyle bir aracımız olacak ? Çok yakında ama bunun tek bir yolu var o da toplumsal farkındalık. Bu farkındalık da ancak bu tür projelerin yürütülmesiyle mümkün olabiliyor. Bizim bütçelerimiz ve imkanlarımız sınırlı. Gerekli desteği bazen istediğimiz zaman bulamıyoruz ve işler zorunlu olarak duraklama aşamasına kadar gelebiliyor. Bizim amacımız; bu projenin hem maddi hem de manevi olarak destek almasını sağlamak.
Biraz olsun bu konu hakkında merak ettiklerinizi gidermeye çalıştık. Merak ettiğiniz diğer sorular ve destek olmak için bize ulaşabilirsiniz
Solaris Güneş Arabaları Ekibi